parvo miasto Yavor Jonev

Явор Джонев с проекта JUMP Math е победител в тазгодишното издание на класацията „Новатори в образованието“

Явор Джонев с Института за прогресивно образование и разпространявания от него иновативен метод за преподаване на математика JUMP Math е на първо място във второто издание на класацията „Новатори в образованието“. Академията на Телерик и Дарин Маджаров с проекта Уча.се заемат съответно второто и третото място в инициативата на образователния портал Uchi.bg.

Церемонията по награждаването се проведе на 1 юни, от 17:30 ч., във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), в присъствието на заместник – министъра на младежта и спорта Калин Каменов,  ректора и основател на ВУЗФ доц. Григорий Вазов, вицепрезидента на ВУЗФ Детелина Смилкова, представители на образователната сфера, информационните технологии, неправителствения сектор и медиите.

Първата награда беше връчена лично от зам.-министъра на младежта и спорта Калин Каменов. „Може би част от вас са разочаровани от образователната система в България и от начина, по който се преподава. Ако не беше така, вие нямаше да има какво да променяте и нямаше да сте новатори. Това, че някой днес ще бъде на първо или на последно място няма толкова голямо значение, защото всеки един от вас е постигнал много в своята област и не случайно сте били номинирани да сте част от тази класация” –  обърна се към участниците в класацията г-н Каменов. Той пожела на новаторите да продължат да надграждат платформите си и да добавят стойност за обществото.

parvo miasto Yavor Jonev„При подходяща педагогическа среда и добре подредена концептуална схема на знанието, се оказва, че всички деца могат да станат отличници по математика. Ние сме на път да докажем точно това в България. В сегашната положителна политическа обстановка, включително и с подкрепата от страна на Министерство на образованието, може би имаме пълния шанс да станем първата страна в света, в която всички завършващи ученици са отличници по математика.” –  каза от своя страна победителят в класацията Явор Джонев. Според него не просто реформата, а пълната трансформация на образователната ни система, ще се случи скоро и от това зависи бъдещето на България. Явор Джонев въвежда у нас системата за преподаване на математика JUMP Math преди четири години. Основно предимство на канадския метод е, че води до успешно усвояване на материала и до много по-добри резултати за всички ученици.

vtoro miasto Akademia na TelerikВицепрезидентът на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) Детелина Смилкова връчи втора награда на Академията на Телерик, която предоставя безплатно обучение по програмиране на ученици, студенти и други хора от цялата страна. „Ако университетите в България не разберат, че има нови двигатели на промяната като глобализацията, мобилността на преподаватели и на студенти, както и технологиите, които много сериозно навлизат в образованието, много от тях ще си отидат. Днес ние вече не говорим за преподаватели, а за фасилитатори, които заедно със своите студенти, преминават през проблемите и достигат до техните решения чрез изживяване, правене и геймификация” – заяви Детелина Смилкова. Според нея навлизането на бизнеса в образованието е неизбежно и най-голямата пропаст е връзката между държавата и университетите.

treto miasto Darin Majarov Ucha seРекторът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов на свой ред връчи третата награда на Дарин Маджаров – основател на образователния сайт Уча.се. „Ние сме хора, които не очакват държавата да им решава проблемите. Правим продуктите си от долу нагоре като се опитваме да ги налагаме чрез самите потребители и те да правят промяна. Ние сме хора, които работим и провокираме оценки и коментари, за да можем да променяме продуктите си към добро. Вярвам, че все по-добри неща ще се виждат от всички нас тук” – каза Дарин Маджаров, който се класира в челната тройка на новаторите за втора поредна година. С над 3400 видео урока на разбираем език по всеки предмет и клас, сайтът му помага на учениците да повишат успеха си, както и да се забавляват, докато учат. Сега платформата е с 300 хиляди регистрирани потребители и обхваща 20% от всички учители в страната.

nagrada na publikata Raya Chobanova DiveraС награда на публиката бе отличена социалната мрежа за споделяне на знания Divera и нейната създателка Рая Чобанова. Наградата връчи представителят на журито и основател на ERP Academy д-р Наталия Футекова.

Общо 43 образователни проекта бяха включени и оценени от 12-членно жури, съставено от специалисти в сферата на образованието, технологиите и медиите. Награждаването на победителите се осъществи с подкрепата на софтуерната компания ERP.BG и ВУЗФ. Целта на класацията е да провокира дискусия в обществото по тази важна тема и да помогне за това повече българи да се възползват от новите технологии и методи за обучение. Кои са тазгодишните новатори в образованието, подредени според мястото им в класацията, можете да видите на тук.